Yaklaşık 15
saati bulan oruç süresi, beslenme alışkanlığı da değiştirecek. Bu nedenle iftar
ve sahurda beslenmeye her zamankinden daha dikkatli edilmesi
gerekiyor
Bu yıl Ramazan
sıcak ve uzun günlerin en yoğun yaşandığı ağustos ayına rastladı. Uzmanlar,
iftar ve sahur sofralarında yapılacak bazı küçük değişikliklerle sıcaklığın
oruca etkilerin en aza indirilebileceğini söylüyorUzmanlar, "İftar ve sahur
sofralarında yapılacak bazı küçük değişikliklerle sıcaklığın etkileri en aza
indirebilir" diyor.
NEDEN KİLO
ALINIYOR?
Uzmanlar,
Ramazanda beslenme şeklinin her zamankinden büyük farklılık göstermemesi
gerektiğinin altını çiziyor. Ramazan ayından öğün sayısının azalmasıyla birlikte
metabolizmanın da yavaşladığına dikkat çeken International Hospital'dan Beslenme
ve Diyet Uzmanı Dilem İrkin, "Ramazan döneminde insanlar belki bir yılda
yemediklerini, iştahlarının açılmasıyla birlikte bir ayda tüketebiliyorlar. Bu
durum da kilo alımına neden oluyor" dedi. İrkin, iftar ve sahur sofralarında
yapılacak bazı küçük değişikliklerle sıcağın etkilerinin daha aza
indirilebileceğini belirtti.
MUTLAKA SAHURA
KALKIN
Sahura
kalkmanın önemine değinen İrkin, "Ramazan ayında en çok yapılan hataların
başında sahura kalkmamak geliyor. Aç kalınan süre çok uzun olduğundan sadece
akşam yemeğiyle oruç tutanlar gün içinde çok zorlanıyorlar" diye konuştu. İrkin,
sahur masasında bulunması gereken besinler hakkında şu bilgileri
verdi:
ESMER EKMEK KAN
ŞEKERİNİ DENGELER
Sahurda ekmeğin
tüketilmesinin faydalı olduğunu belirten İrkin, "Esmer ekmek, kan şekerini
dengede tutup, tok kalmaya yardımcı olur" diye konuştu.
CEVİZDEN
VAZGEÇMEYİN
Ekmek yerine
sahurda 4-5 yemek kaşığı yulaf ezmesinin de tercih edilebileceğini dile getiren
İrkin, 2 tane cevizin de sahurda yenilmesinin çok sağlıklı olduğunu
anlattı.
SAHURDA SÜT
İÇİN
ABD'li bilim
adamları, insan bünyesinin açlığa olan ihtiyacını azaltan besinler arasında ilk
sırada sütü gösteriyor. 1 bardak sütün mide boşluğunu hissettirmeden insanı 5
saat boyunca tok tuttuğu belirtiliyor. Beslenme ve Diyet
Uzmanı Dilem İrkin de sahurda bir bardak süt içmenin faydalı olabileceğini
kaydetti.
ACIKMAYI
GECİKTİREN BESİNLER
İrkin, "Protein
içeriği fazla olan ve midenin boşalma süresini uzatarak acıkmayı geciktiren
yumurta, süt, yoğurt, peynir gibi gıdaları ihmal etmeyin" şeklinde
konuştu.
SALATALIK
KABIZLIĞA BİREBİR
Sahurda
domates, salatalık tüketmek kabızlığı önlemede etkili olacağını kaydeden İrkin,
"Meyve ve taze sebzeyi masanızdan eksik etmeyin" dedi.
BOL BOL SU
TÜKETİN
Yaz aylarında
oldukça önemli olan sıvı tüketimi ramazan ayında daha da önem kazanıyor. Gün
içinde hiç hareket edilmese, terlenmese bile vücutta sıvı kaybı sürüyor. Vücutta
sıvı kaybı halsizlik, baş dönmesi, mide bulantısı kusma gibi sağlık
problemlerini de beraberinde getiriyor. Özellikle açlık süresinin oldukça uzun
olduğu bu sene sıvı alımına ağırlık verilmesi gerektiğini söyleyen uzmanlar,
"İftar ve sahur arasında bol bol su tüketmeye çalışın" önerisinde
bulunuyor.
Sahurda çiğ
sebze tüketin
Akdeniz
Üniversitesi Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü Uzman Diyetisyeni Hülya Kamarlı,
Ramazan boyunca iftarda hafif, sahur ile ara öğünlerde de süt ürünleri ve çiğ
sebze yenilmesini tavsiye etti.
Ramazan'da
iftar yaptıktan sonra sahura kadar azar azar ve sık sık beslenilmesi gerektiğini
öneren Kamarlı, bu süre içinde 1,5-2 saatlik aralıklarla 2 ara ile öğün
yapılmasını önerdi. Seçilen yemeklerin pişirme yöntemlerinin son derece önemli
olduğunu vurgulayan Kamarlı, iftarda kızartma ve kavurma yerine özellikle
haşlama, ızgara ile fırında pişirme yöntemlerinin tercih edilmesini tavsiye
etti.
Bu şekilde
ileriki saatlerde görülebilecek mide rahatsızlıklarının önlenebileceğini
belirten Kamarlı, "Ara öğünlerde ise meyve, çiğ sebze ya da az miktarlarda
ceviz, fındık, badem tercih edilebilir" dedi.
POSALI YİYECEK
TOK TUTAR
Protein içeriği
yüksek olan ve bol posalı besinlerin acıkmayı geciktirdiğini vurgulayan Kamarlı,
"Sahurda süt, yumurta, peynir ile domates, salatalık, biber gibi çiğ sebzeler ve
tam buğday unundan yapılmış ekmekten oluşan kahvaltı şeklinde bir öğün
yapılmalı. Bol sıvı alınmalı, su içilmeli, vitamin ve mineral ihtiyacını
karşılamak için meyve ilave edilmeli. Kızartmalardan, hamur işlerinden, aşırı
şeker ve yağ içeren besinlerden uzak durulmalı." diye
konuştu.
TURŞU VE
ŞARKÜTERİDEN UZAK DURUN
Sahurda
susuzluk hissini arttıracak besinlerden de uzak durulması gerektiğini ifade eden
Kamarlı; turşular, salamura, tütsülenmiş, kızartılmış, sosis, salam, sucuk,
pastırma gibi besinlerin tüketilmemesini önerdi.
İftarda çok
hızlı yemek yenildiğini, bunun da uzun açlık döneminden sonra hazımsızlık gibi
sindirim sorunlarına neden olduğuna dikkat çeken Kamarlı, yavaş yemenin ve
besinleri iyi çiğnemenin sindirim sorunlarını en aza indireceğini belirtti.
İftar yemeğinin mutlaka hafif olması gerektiğini vurgulayan Kamarlı, şunları
hatırlattı:
"Hamur işleri,
kızartmalar, çok yağlı yemekler tüketilmemeli. İftarda öncelikle 1-2 bardak su
içilerek, 1-2 adet hurma ya da zeytin yenilebilir. Arkasından bir çorba ve açlık
hissini bastırmak için salata ile devam edilmeli. Ana yemek olarak hafif
yemekler tercih edilmeli."
Uzman
diyetisyen Kamarlı, iftarda tatlı tüketmek isteyenlerin aşırı şerbetli ve yağlı
tatlılar yerine sütlü, meyve tatlılarını ya da dondurmayı tercih etmesinin daha
sağlıklı olacağını söyledi.
TUZDAN UZAK
DURUN
İrkin, susama
hissinden kurtulabilmek için yağlı ve tuzlu yiyeceklerden uzak durulması
gerektiğini belirtti.
ÖRNEK
MENÜ
VKV Amerikan
Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölüm Sorumlusu Diyetisyen Ayşe Korkmaz,
Ramazan ayı
için örnek bir menü sundu. Korkmaz, sahurda 1-2 dilim
ekmek ya da pide, 1-2 dilim peynir ya da 1 adet yumurta 5-6 adet zeytin,
domates, salatalık, meyve ya da 1-2 çay kaşığı bal veya reçel, sahurda ikinci
bir alternatif olarak 1 kase çorba, 1 kase yoğurt, 1 porsiyon etli sebze ya da
et yemeği 1 dilim ekmek, domates, salatalık yenmesini tavsiye
etti.
Korkmaz iftarda
ise 1-2 adet zeytin ya da hurma veya peynir, 1 kase çorba, 1 porsiyon et yemeği
ya da etli sebze yemeği, salata (az yağlı), 2-3 dilim ekmek ya da pilav veya
makarna veya 1 dilim börek, ara öğün olarak 2 adet meyve ve 1 su bardağı süt ya
da yoğurt veya 1 kase meyve kompostosu ve gece yatarken süt içmeyi
önerdi.
Bu beslenme
planının, oruç tutabilen ve beslenmeyi etkileyebilecek herhangi bir sağlık
sorunu olmayan yetişkinler için uygun olduğunu belirten Korkmaz, haftada 2-3 kez
ara öğün yerine sütlü tatlı (bazen güllaç) yenilebileceğini kaydetti.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder